• NPSS and Essa library RAW (353)
  • view to rear courtyard
  • atrium and curtain wall
  • atrium ii
  • back courtyard eve
  • back courtyard
  • classroom
  • ext eve i
  • ext eve ii
  • ext glazing detail
  • gym
  • rear courtyard iii
  • solar panels
  • sports field
  • student common

Snyder Architects was retained by the Simcoe DSB to design a school that engaged students and the larger community, while solving difficult geotechnical issues.

A recent study showed the main predictor for high school dropouts is attendance. Our solution was to design a school where students want to be. By locating the Cafetorium in the heart of the school, the student becomes the focus of the design. Student interaction extends into the rear courtyard which is flanked by the comm-arts and athletics programming on one side and the tech shops on the other. A visual connection exists in both directions and on all floors.

The Inclusion of a municipal Library and an OPP sub-detachment creates reciprocal civil and community engagement which strengthens and benefits all three institutions and the citizens and students they serve.

Winner of the 2012 CEO Award for Environmental Stewardship, NPSS features geothermal energy, xeriscaping, rainwater cistern, high performance glass, heat recovery, CO2 control, photocell lighting control, solar domestic hot water, photovoltaic solar and solar hot water.